Hoe adem jij ?: Meten is weten.

Adem jij in rust in hetzelfde hoge tempo zoals je doet wanneer je fietst? Gekke vraag? Toch niet als je weet dat een groot deel van de mensen dit doet. Hoe kom je er achter ? : meten.

Met de CO2 control apparatuur kan eenvoudig een prima beeld van het adempatroon verkregen worden. De apparatuur werkt met een sensor die het uitzetten van de borstkas kan meten. Deze sensor is aangesloten op een elastische band, die meebeweegt met de uitzetting  en inkrimping van de borstkas gedurende het ademen. Zodoende worden ademfrequentie, ademdiepte en verhouding van de duur van in en uitademing gemeten. Tevens worden de hartfrequentie en de hartritmevariatie(HRV) gemeten. Deze HRV is een goede indicator of iemand zich in stress bevindt, of hij zwaar belast kan worden, een goed herstelvermogen heeft, kortom of het lichaam zich in een alarmfase bevindt of niet.

Het  gemeten Ademsingaal of Breathsignal heeft dezelfde vorm als het adempatroon gemeten met een masker, maar is de drukverandering veroorzaakt door uitzetten en inkrimpen van de thorax. Dit fenomeen geeft een hele mooie golf waar de pieken en dalen van afgeleid kunnen worden op het beeldscherm.

Zoals al in eerdere blogs gemeld is een adempatroon dat te veel, te snel, en/of te diep is , sterk gecorreleerd aan tal van klachten en aandoeningen.Ook voor gezonde intensief sportende mensen is een goede rustademhaling essentieel voor het herstelvermogen en dus voor blessurepreventie en prestatie verbetering.

Recent Posts

Leave a Comment