Functionele ademtraining in sport en arbeid

 

Leer ademtechnieken die je direct kan implementeren in je sportspecifieke bewegingsvormen.
Inefficiënt ademen en adem-obstructies zorgen voor verkramping, minder efficiënt spiergebruik, eerder verzuren en vermoeidheid, mindere focus, meer stress en meer blessures. Met de juiste ademtechnieken zal naast voornoemde items het korte termijn herstelvermogen, “je bent eerder weer op adem” significant verbeteren.

Slechts zelden wordt de adem specifiek getraind. Gedacht wordt dat met de reguliere trainingsvormen het ademsysteem vanzelf verbetert. Dit is dus slechts maar ten dele waar.

De BIOCHEMIE VAN DE ADEM : HET VERGETEN ASPECT.

Al onze fysiologische regelsystemen hangen af van de verhouding kooldioxide en zuurstof in ons lichaam. De mate van zuurstofopname in het weefsel, vasodilatatie of vasoconstrictie van de bloedvaten, de bloeddruk, de zuur-base balans enz. enz. Tal van  lichamelijke klachten en prestatiebeperkingen die niet geduid kunnen worden in het medische circuit vinden hun oorsprong in een slecht adempatroon vooral in rust maar zeker ook bij inspanning. Ook onze (sport)prestaties hangen sterk af van dit biochemische aspect van de adem. De kooldioxide en zuurstofwaarden kunnen verbeterd worden middels specifieke ademtechnieken (hypoxic/hypercapnic training via de Oxygen Advantage methode) Dit adem aspect krijgt slechts zelden de aandacht die het verdient. Het trainen van chemosensitiviteit van kooldioxide is van vitaal belang, vooral in stressvolle situaties.

 

Ademspiertraining.

Het middenrif of diafragma vormt naast de hartspier de belangrijkste en meest vitale spier van ons lichaam. Het middenrif is de “main core stabiliser” van de wervelkolom.  Het biomechanische aspect van de adem. Zonder goede controle van het middenrif is efficiënt ademen en bewegen onmogelijk, zeker in complexe arbeid of sport situaties. Gevolg: sneller vermoeid en verzuren, sneller buiten adem.  Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat goede kracht en beheersing van het middenrif een grote rol speelt bij chronische nek en rugklachten. Zowel preventief als curatief. Het middenrif is een spier en we moeten die ook als zodanig trainen, zowel op kracht en uithoudingsvermogen (Inspiratory Muscle Training :IMT) als op goede coördinatie.

Deze coördinatie van het middenrif  en dus het sturen van de adem, wordt middels een set aan ademprincipes en oefeningen direct geïmplementeerd in sport en beroep specifieke houding en bewegingspatronen.

Ademanalyse

Hoe adem jij? : Meten is weten.

Adem jij in rust in hetzelfde hoge tempo zoals je doet wanneer je fietst? Gekke vraag? Toch niet als je weet dat een groot deel van de mensen dit doet.
Hoe kom je er achter? : meten.
Ik benader in de ademanalyse de adem vanuit 3 componenten : neuropsychologisch, biochemisch en biomechanisch.

 

 

Tal van klachten die niet in het medisch circuit geduid kunnen worden vinden hun oorsprong in een slecht (rust) adempatroon. Ook ter (sport)prestatieverbetering en stressregulatie vormt een goed adempatroon HET fundament.

Het Medicijn :
Ademoefeningen.

Mensen met zeer uiteenlopende klachten, zoals hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk, burnout, spierspanningen, chronische pijnklachten etc, worden zelden gewezen op hun structureel te snelle ademhaling.

Is dat onwetendheid? Gebrek aan geloof in de kracht van een goede ademhaling? Of willen patiënten liever een andere oplossing voor hun problemen horen? Waarschijnlijk zal het om een combinatie van factoren gaan. Vaak worden deze klachten bestreden met medicijnen, zoals kalmeringstabletten, slaappillen, antidepressiva of betablokkers. Als deze niet werken verwijst de huisarts naar een cardioloog of andere medisch specialist. Als geen enkele behandelaar een oorzaak vindt, en dat is vaak het geval, is verwijzing naar een ademdeskundige zeer het overwegen waard.

 

Voor de farmaceutische industrie is de ademhaling als geneesmiddel een ramp. Evenveel verdienen aan ademhalen als aan dure merkgeneesmiddelen is niet mogelijk, dus wie gaat het goedkope ademhalen promoten ?

Steeds vaker krijgen mensen medicatie voorgeschreven zonder dat de oorzaak van de klacht bekend is. De medicatie bestrijdt meestal de symptomen maar niet de oorzaak. Daarbij kennen veel medicijnen allerlei nare bijwerkingen. Een herhalingsrecept voor depressiviteit, hoge bloeddruk, hartkloppingen en slaapproblemen wordt vaak maanden of zelfs jarenlang uitgeschreven zonder dat bekend is waar de klacht vandaan komt en of gebruik van het medicijn nog wel functioneel is. Het zou voor een ieder een uitkomst zijn als mensen hun klachten, of een deel daarvan genazen met hun eigen ademhaling. Een ongezonde leefstijl bestrijden met zware medicijnen gebeurt voornamelijk uit onwetendheid en tijdgebrek in combinatie met medeleven met de patiënt. En de patiënt wil een “instant oplossing” in de vorm van een pilletje zodat hij/zij zelf niets hoeft te veranderen en vrolijk door kan gaan met de ongezonde leefstijl.

Er is weinig te verliezen: als een arts adviseert om eerst inzicht te krijgen in de ademhaling en meer te gaan bewegen, kun je bij onvoldoende effect daarna altijd nog aan de medicijnen. De door mij gebruikte ademoefeningen zijn zeer eenvoudig te doen. Ik start altijd bij het leren reguleren van de adem in de rustsituatie en later pas bij activiteit en sport. Het oefenen, reguleren van je adem vraagt echter wel commitment om over langere tijd (weken/maanden) dagelijks frequent te oefenen!

Enkele passages komen uit het boek “verademing” van Bram Bakker.