Workshop : Adem als fundament
Breathe the Stress!

Adem vormt het meest basale van wat we doen in het leven, is essentieel voor mentale en fysieke gezondheid en om te kunnen komen tot fysieke prestaties. De druk van de 24 uur maatschappij, vol met “deadlines”, “targets” en verwachtingspatronen maakt dat we nagenoeg continu “aan staan”. De adem vormt een uitgelezen instrument om je te bekwamen in het makkelijker bedienen van de “uit” knop. Adem als vluchtheuvel voor mentaal, fysiek en emotionele balans.

Slechts zelden wordt de adem specifiek getraind. Gedacht wordt dat met de reguliere trainingsvormen het ademsysteem vanzelf verbetert. Dit is maar ten dele waar. Het goed kunnen reguleren van de adem tijdens inspanning en tijdens stress maakt het verschil tussen stress en ziekte of mentaal, fysiek en emotioneel welzijn. Van de 2000 personen die ik heb gemeten vertoont 70% een disproportioneel adempatroon in rust. Bedenk dat deze wijze van ademen zich voortzet gedurende de slaap en dat dit de kwaliteit van de slaap en dus het vermogen tot herstel sterk beïnvloedt.

Goed ademen, en dat begint dus bij een goed rust- adempatroon, is van vitaal belang om goed te kunnen functioneren. Ademen is ons fundament. De training leert de deelnemers onder druk en in rust om de adem te beheersen. Zij krijgen daarmee een krachtig stuk gereedschap ter beschikking voor stressregulatie en fysieke prestatieverbetering, middels beïnvloeding van specifieke hersengebieden, het autonome zenuwstelsel en een betere en efficiëntere zuurstof- en kooldioxidebalans.

Stress en adem kennen een sterke relatie. Om stress te reguleren vormt adem de sleutel.

De praktische ademoefeningen worden tijdens de training op het scherm van bio feedback apparatuur direct zichtbaar gemaakt en tonen wat een juist adempatroon doet met stress. De oefeningen zijn eenvoudig aan te leren en kunnen direct geïmplementeerd worden in de dagelijkse houding en bewegingspatronen en zijn direct toepasbaar in de praktijk.

Schrijf je hier in voor de workshop Adem als fundament.

Datum : 15 juni 2024
Locatie : Frans Otten Stadion IJsbaanpad 43 1076 CV Amsterdam.
Tijd : 9.30 – 16.00 uur.
Prijs : € 185,00 incl. lunch en parkeren.

Biochemie van de adem.

Al onze fysiologische regelsystemen hangen af van de verhouding kooldioxide en zuurstof in ons lichaam. De mate van zuurstofopname in het weefsel, vasodilatatie of vasoconstrictie van de bloedvaten, de bloeddruk, de zuur-base balans enz. enz. Tal van lichamelijke klachten en prestatiebeperkingen en verminderingen die niet geduid kunnen worden in het medische circuit vinden hun oorsprong in een slecht adempatroon vooral in rust maar zeker ook bij inspanning. Dit biochemische aspect van de adem waar de kooldioxide en zuurstofspiegels verbeterd worden middels specifieke ademtechnieken (hypoxic/hypercapnic training) krijgt slechts zelden de aandacht die het verdient.

Onderzoek heeft aangetoond dat de chemosensitiviteit voor kooldioxide belangrijke invloed heeft op de gevoeligheid voor paniekaanvallen. De chemosensitiviteit is middels specifieke ademoefeningen goed te trainen. Bij PTSS, burnout en chronische pijnklachten vertonen mensen, naast een disbalans in het autonome zenuwstelsel vaak een te laag kooldioxidegehalte (hypocapnie) die in sterke mate bijdraagt aan het in stand houden van de klachten. Ademtraining om de biochemische en neurofysiologische balans te herstellen vormt bij deze klachten een zeer krachtige en praktische behandelinterventie.

Adem en houding.

De zithouding heeft grote invloed op ons adempatroon en vice versa. In de training is dan ook ruim aandacht voor het verbeteren van het adempatroon in relatie met de zithouding. Dit geeft significante positieve effecten op rug en nekklachten en het voorkomen daarvan.

Functionele Ademtraining.

In de functionele ademtraining worden ademprincipes en ademtechnieken in de praktijk aangeleerd. Hoe reguleer ik mijn adem tijdens sport en bewegingsactiviteit. Het is onmogelijk goed functioneel te bewegen als men niet goed de adem reguleert. Verkrampt, niet efficiënt bewegen, eerder verzuren, sneller buiten adem geraken zullen dan het gevolg zijn. Het vastlopen van de adem, ademblokkades, het gevoel niet volledig in te kunnen ademen, het snel weer op adem komen na inspanning, het bracen
van de wervelkolom worden behandeld.

Ademmechaniek en reguleren van de adem wordt opgebouwd van eenvoudige basisoefeningen, naar krachttraining en cardioactiviteiten. Direct toepasbaar in de praktijk !

Het streven van de workshop is niet alleen het aanleren van losse ademtechnieken maar het creëren van “adem awareness” als onderdeel van een healthy life style met directe toepasbaarheid van de ademprincipes en technieken in de dagelijkse praktijk teneinde het fundament te vormen van fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

Workshop : Functionele ademtraining in sport en arbeid.

Adem vormt het meest basale van wat we doen in het leven, is essentieel voor gezondheid en om te kunnen komen tot fysieke prestaties.

Onze totale biochemie, Ph regulatie en al onze verbrandingssystemen, hangen af van de verhouding zuurstof en kooldioxide, van hoe we ademen.

Efficiënt bewegen, efficiënt spiergebruik met optimale output is onmogelijk met een disfunctioneel adempatroon.

Adem is geen detail : het maakt het verschil tussen winnen verliezen!

Slechts zelden wordt de adem specifiek getraind. Gedacht wordt dat met de reguliere trainingsvormen het ademsysteem vanzelf verbetert. Dit is dus slechts maar ten dele waar. Het goed kunnen reguleren van de adem tijdens inspanning en tijdens stress maakt het verschil tussen winnen en verliezen. Van de 2000 personen die ik heb gemeten, vertoont 70 % een disproportioneel adempatroon in rust. Dit vertaalt zich altijd door in het adempatroon tijdens inspanning en verminderd herstelvermogen in rust.

Goed ademen, en dat begint dus bij een goed rust- adempatroon, is van vitaal belang om goed te kunnen functioneren en presteren in sport. Tijdens de workshop wordt middels biofeedback een rust ademanalyse gemaakt waarbij het rust adempatroon, de ademdiepte, ademfrequentie en HRV gemeten en in beeld gebracht. Tevens worden middels een capnograaf de kooldioxidewaarden gemeten. Bij de geteste persoon ziet men dus hoe hij ademt en wat stress met zijn adem doet. Hieruit volgen ook direct praktisch toepasbare ademoefeningen gericht op stressregulatie en herstel.

Functionele ademtraining.

In de functionele ademtraining worden ademprincipes en ademtechnieken in de praktijk aangeleerd. Hoe reguleer ik mijn adem tijdens sport en bewegingsactiviteit. Het is onmogelijk goed functioneel te bewegen als men de adem niet goed reguleert. Verkrampt, niet efficiënt bewegen, eerder verzuren, sneller buiten adem zullen dan het gevolg zijn. Het vastlopen van de adem, ademblokkades het gevoel niet volledig in te kunnen ademen, het snel weer op adem komen na inspanning, het bracen van de wervelkolom worden behandeld.

Adem mechaniek en reguleren van de adem wordt vanuit opbouw van eenvoudige basisoefeningen, naar krachttraining, tot uiteindelijk implementatie in sport of arbeid middels specifieke trainingsvormen beoefend. Zaken als horizontaal/360 graden ademen, ademsteun, proportioneel ademen , ademversnellingen, korte en lange termijn hersteladem komen aan bod.

Veel praktisch oefenen dus, waarbij actieve participatie van de deelnemers vereist is!

Health Ki verzorgde diverse workshops voor bedrijven, verenigingen en instellingen.
OBT/IBT docenten politie eenheid Amsterdam, Midden Nederland en Haaglanden, SORT ambulance Amsterdam, MMT Amsterdam, Politie Amsterdam basisteam Nieuw West-Noord, RAVU(regionaal ambulance voorziening Utrecht), Brandweer Amsterdam-Amstelland, Unbreakable Academy, ING, Kon. Boskalis bv, Under Armour Sportswear, J.Cruijff Academy, Medico Vision, ROC Flevoland Sport en Bewegen, BJJ Purmerend, BJJ Oostende/Brugge, BJJ Leiden, Gracie Amsterdam, LTC Oud Wassenaar, HWA-Rang Dragon Taekwondo Haarlem, Fightclub Amstelveen, Fitter Future Aalsmeer, EGJJF (European Gracie Jiu Jitsu Federation), Bonjasky Academy, Esize Netherlands BV, MobilisCrossfit Amsterdam, Schoudernetwerk Flevoland, 10th Planet Jiu Jitsu Amsterdam, RPTC tactical & crossfit. Meraki gym Aalsmeer, Holthaus Advies, GGZ/POH Huisartsengroep Haarlemmermeer, Hoornberck College Amersfoort, Beveilgen & Bewaken, CIOS Novacollege Haarlem/Hoofddorp.