Penalties, het best te trainen onderdeel van voetbal.

“Penalty serie  is een loterij”, “de druk van zo’n moment is niet te trainen”, zijn vaak gehoorde stellingen, echter ze kloppen van geen kant. Een ieder die zich in de biomechanica, de neuro en gedragswetenschappen verdiept kan dit weten.

Het doel is 7.32m breed en 2.44m hoog. Een geplaatste bal links of rechts bovenin het doel op een hoogte  boven de 1.80 m en uiteraard onder de  ca.2.40 m kan door een keeper vanuit de basispositie niet gepakt worden. Naast deze biomechanische onmogelijkheid, is bovendien de reactietijd van de keeper niet toereikend. Gemiddelde snelheid van een penalty bedraagt 80km/u waardoor de bal in in 0,3-0,5 sec het doel bereikt. De benodigde reactietijd van een keeper bedraagt 0,8 sec!

In het topvoetbal  kunnen we ervan uitgaan dat we te maken hebben met toptalenten met een hoge basis technische vaardigheid als het gaat om het geplaatst trappen van een bal. Wanneer zij dagelijks trainen en 30 penalties in de linker of rechter bovenhoek trappen komt dat neer , uitgaande van 5 trainingsdagen per week en 40 trainingsweken op 150×40 = 6000 penalties per seizoen. In 2-3 jaar dus zo’n 18000 ! Reken maar dat de sterke neuronetwerken in het brein en het zenuwstelsel, die deze vaardigheidstraining tot gevolg hebben, zorgen voor een automatisme die maakt dat 8 tot 9 van de 10 ballen erin gaan.

“Maar de druk dan? ,die kun toch onmogelijk trainen!”. Het is prima mogelijk je focus , je stress regulatie en het verminderen van (faal)angst te trainen. Mindset training, mindfulness, ademoefeningen enz. zijn inmiddels neurowetenschappelijk valide instrumenten die ingezet kunnen worden. Vraag eens aan de handboogschutters en de biathlon atleten die met een hartslag van rond de 200 feilloos op een afstand van 50 m hun  kleine doel, diameter 45mm, met hun geweer weten te raken in Olympische finales met miljoenen publiek.

Bovendien is het zo, dat wanneer je , je vaardigheid zo vaak getraind hebt, dat het een automatisme wordt, je met veel meer vertrouwen je gang naar de penaltystip maakt. Het trappen van een penalty is,bij wijze van spreken, een gelijke actie geworden als aan het aantrekken van je jas. Hetzelfde gaat trouwens ook op voor de vaardigheid van het nemen van vrije trappen. Onbegrijpelijk dat niet iedere topclub 1 of 2 specialisten heeft die minstens 1 op 5 scoort  vanuit een vrije trap! Maar  helaas, de voetballerij heeft in tegenstelling tot veel andere sporten een broertje dood aan specifieke training.

Leren omgaan met stress.

Voetballers worden niet of nauwelijks getraind in stress regulatie. Gezien de enorme mentale belasting in het betaalde voetbal, al vanaf jonge leeftijd, lijkt het mij zeer raadzaam om daar al in de jeugd mee te beginnen.

Dus specifieke trap vaardigheid en stressregulatie trainen, trainen en nog eens trainen. Niks loterij :  specifieke vaardigheid !

Recent Posts

Leave a Comment