Adem bij acute en chronische pijn.

Er is een sterk verband tussen pijn en ademhaling. Bij heftige acute pijn reageert men instinctief met het vastzetten van de ademhaling. De Russische krijgskunst ” Systema” kent als fundament  “Systema Breathing.” Deze ademtechnieken worden niet alleen toegepast in vechtsituaties om stress te reguleren en om het uithoudingsvermogen te vergroten maar ook ter bevordering van de gezondheid. De “Burst” ademhaling, gekenmerkt door een snel intens adempatroon, gevolgd door een lange, soepele en gelijkmatige ademtechniek is zeer effectief om acute pijn onder controle te krijgen.

Bij chronische pijn zie je vrijwel altijd een versneld adempatroon. Dit versnelde adempatroon zal de pijn niet verzachten, integendeel, het zal de centrale sensitisatie laten toenemen of in stand houden. Sensitisatie is een ander woord voor verhoogde gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg en brein).Wanneer het alarmsysteem in het centrale zenuwstelsel je blijft beschermen, ook al is er geen weefselschade meer (wat vaak het geval is bij chronische pijn) is er sprake van over-bescherming ofwel van een verhoogde gevoeligheid van het alarmsysteem : centrale sensitisatie.

Je adempatroon bij voortdurende pijn onder controle krijgen is weliswaar moeilijk maar verre van onmogelijk. Het reguleren van het versnelde adempatroon bij chronische pijn onder begeleiding van een ademdeskundige laat vaak significante daling van de pijnscores zien.

Recent Posts

Leave a Comment