Ademkreun of Ademsteun ?

Sharapova, Azarenka en de zusjes Williams kunnen er stuk voor stuk wat van : enorm kreunen tijdens hun tennisspel om hun slagen kracht bij te zetten. Ze produceren tussen de 95 en 110 Decibel ! Voor de een opwindend, voor de ander hoogst irritant. Maar is het ook effectief ?

De kreun ontstaat doordat men de stembanden sluit, waardoor enorme druk in de longen wordt opgebouwd, die dan op het laatste moment wordt ontladen. Ze zoeken steun in het keelgebied, maar die is daar niet te vinden! Zoek je steun in je keel dan bouw je dusdanige spanning op in je nek/hals gebied dat elke soepele beweging of handeling wordt belemmerd.

Zangers en krijgskunst beoefenaren weten echter wel wat effectieve ademsteun inhoud en waar dat ademsteunpunt te vinden is. Ademsteun is het gevoel dat de uitademingsspieren in de buik regelt en beheerst. Dit punt voelt men ongeveer 2-3 cm onder de navel.Wanneer je de ademsteun en middenrif niet gebruikt, schakel je spiergroepen in die daarvoor niet zijn aangewezen, inefficientie van beweging en blessures tot gevolg hebbend. Het ademsteunpunt is de basis van iedere beweging, voor elke krachtsinspanning en voor elke sportprestatie. Wanneer  je het ademsteunpunt onder de knie krijgt zul je ontdekken hoe gemakkelijk en soepel je bewegingen worden en hoe alle overtollige kracht en spanning uit de ledematen en romp verdwijnen.

Dus tennisdames, zoek de steun daar waar die te vinden is. Het zal je spel ten goede komen en we zijn gelijk af van dat overdreven gekreun.

 

Recent Posts

Leave a Comment